Szárazruhás szakbúvár tanfolyam

A szárazruhás szakbúvár tanfolyam azért rendkívül hasznos, mert nagy mértékben kitágítja a merülési lehetőségeidet. Olyan vízekben és annyi ideig tudsz merülni, mely lehetetlen, vagy legalábbis nagyon kellemetlen lenne bármilyen nedves ruhában. Ebben a bejegyzésben ezzel kapcsolatban osztunk meg néhány hasznos információt.

szárazruhás szakbúvár

A nedves búvárruha

Bizonyára tudod, hogy két féleruha létezik. Az egyik a nedves búvárruha. Ez főleg neoprén anyagből készül különböző vastagságban. Ez a ruha beengedi a vizet, melyet a tested felmelegít és így nem fázol. Ennél a ruhánál fontos a szorosság, hogy ne engedjen be túl sok vizet. A vastagság, vagy további rétegek felvételével növelhető a szigetelő képessége. 

Ezzel párhuzamosan növelni kell a súly mennyiségét a hatalmas felhajtóerő miatt. Merülés során persze összenyomódik felére, harmadára. Veszít a hőszigeteléséből és persze a felhajtóerőből is. Ott vagy a hidegben, túlsúlyozva. Ezek a ruhák 17-18 fokos vízhőmérséklet alatt nagyon kényelmetlenül használhatók csak. Alkat és habitus kérdése, de fázni fogsz.

A száraz búvárruha

száraz búvárruha

Működését tekintve teljesen másképp viselkedik, mint a nedves búvárruha. A madzsettái és a zippzár vízálló, így nem hatol be a víz. Felvehetsz alá meleg ruhát a víz hőfokának megfelelő vastagságban. Mivel nem változtatja a nyomás hatására az anyag a vastagságát (kivéve a neoprén darabok), így nem változik a felhajtóerő sem. 

Szárazruhás kihajózás Ecséd

A szárazruhás szakbúvár

Nedves ruhában a trópusi tengerek és a mérsékelt égövi vízek érhetők el nyáron. Száraz búvárruhában bármely időszakban és bármely vízek merülhetők. Ha csak a magyarországi lehetőségeket nézzük, a bányatavaink télen és tavasszal a legszebbek, tele csukákkal, harcsákkal, pontyokkal, apróhalakkal. 

A jó látótávolság itthon elromlik nyárra, illetve a mélyben megmarad, ahol a hideg az úr. Megnyílik a lehetőség a hínárerdők, fókák, északi vízeken a bálnák felé. Különleges élmény a kristálytiszta vízben ezeken a helyeken merülni. száraz búvárruhában ezek a helyek felkereshetők. Nedvesben meg sem próbálod. 

Szárazruhás szakbúvár

A szárazruhás szakbúvár tanfolyam

A száraz búvárruhában való merülés, a ruha kezelése igényel bizonyos szaktudást és gyakorlatot. Emiatt követeli meg minden búvárbázis, hogy rendelkezz ilyen szakbúvár minősítéssel, ha szárazruhában merülnél náluk. Mint az összes búvárkodás során megismert szabály, ez is a te érdekedet, biztonságodat szolgálja. 

Szárazruhás búvár

Gyere, végezd el nálunk a szárazruhás szakbúvár tanfolyamot!

Rendkívül különleges merülőhely például Rudabánya. Nagyon hideg, csak a kiválasztottak merülhetik. Kattints az alábbi gombra a videó megtekintéséhez.

További magyarországi merülőhely felfedezéséhez keresd fel honlapunk ezzel foglalkozó oldalát.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top