A Vízalatti élőlények aloldalt azért hoztuk létre, hogy segítsünk a vízalatti világ lakóinak beazonosításában. Nyilvánvalóan a teljesség igénye nélkül, a szemünk elé kerülés és a használható filmanyag elkészítésének sorrendjében kerülnek fel a tartalmak. Kellemes böngészést kívánunk! Javasoljatok alanyt, és persze iratkozzatok fel a csatornámra! 

Szerencsére a szafarihajókon mindig vannak színes kiadványok a látott élőlények beazonosításához. Egyszer találtunk magyarul, ami igazán különleges. Lefotóztuk, csináltunk belőle PDF-et, feltöltöttük ide nektek. Remélem nem szabálytalan… Kellemes böngészést a videós tartalmak előtt.

Búvárkodással, kirándulásokkal és egyéb érdekességekkel kapcsolatban látogasd meg Youtube csatornámat és kérlek iratkozz fel rá. 

További érdekes tartalmakat találhatsz a többi aloldalon, különösen a Búvároktatás szekcióban.

Lássuk akkor azokat a jószágokat!

A Dugong
A dugong (Dugong dugon) az emlősök (Mammalia) osztályának tengeritehenek (Sirenia) rendjébe, ezen belül a dugongfélék (Dugongidae) családjába tartozó faj. A Dugong emlősnem egyetlen faja.
A dugong hazája Kelet-Afrika, Ázsia, Ausztrália és Új-Guinea trópusi partvidéke. Állománya erősen lecsökkent.
Az állat hossza 3-4 méter, testtömege 250-900 kilogramm. A kifejlett dugong teste 25 liter olajat tartalmaz. A test bálnaszerű, áramvonalas és a pofa környékét leszámítva túlnyomórészt szőrtelen. Vastag, szívós bőrének színe a szürkéskéktől a barnáig terjedhet. Feje nagy, a pofája hosszúkás és hasított, rálóg az alsó ajkakra. A hímnek két nagy „agyara” (metszőfoga) van, amelyek elöl áttörnek a felső ajkakon. A dugongnak nincs fülkagylója. Az elülső végtagok kerekdedek, evezőszerűek és nincsenek rajtuk körmök, mint a manátuszoknak. A növények gyökerének kiásására használja őket az állat, és a nőstények ezekkel támogatják a borjaikat születésükkor. A farok vízszintes irányban lapított, a vége egyenes vonalú vagy enyhén homorú. Az állat farkának le-fölcsapkodásával hajtja magát előre a vízben. Az újszülött dugong 150 kilogrammot nyom.
A dugong általában magányos, olykor kisebb csordákban él. Tápláléka főként tengerifűből (Zostera) áll. Ez a tengeri állat 55 évig élhet.
Az ivarérettség elérését a hímnél nem ismerik, de a nőstény 8-10 évesen éri el. A nőstény 5-6 évenként hoz világra egy utódot. A vemhesség egy évig tart.
https://szegedibuvarok.hu
Prev 1 of 1 Next
Prev 1 of 1 Next
Scroll to Top