Búvártanfolyam, búvároktatás? Miért csináljuk? Ez az elhivatottságunk. Folyamatosan fejlesztjük magunkat a búvárkodás, búvároktatás területén. Így van mit átadnunk a leendő búvároknak. Több oktató és merülésvezető tevékenykedik a csapatunkban. Gyere és legyél búvár! Ha már búvár vagy fejlődj tovább!

Búvároktatás, búvártanfolyam

A búvároktatás, búvártanfolyam oldalon a búvárkodással kapcsolatos mindenféle tudásanyag található a búvártörténelemtől és nemzetközi búvártanfolyamtól kezdve a búvárkodás különböző specialitásain át, egészen a vízalatti filmezésig. Ha érdekel a búvárkodás és azon gondolkodsz, hogy hogyan kellene belevágni, a legjobb helyen vagy. Olvasd át az oldalt és jelentkezz búvártanfolyamra! 

Szegedi Búvárok búvároktatás hínárerdő

Kezdő búvártanfolyam

A búvárkodás tudománya, illetve a vele kapcsolatos ismeretek szinte végtelenek. A tudás megszerzésének a gátja csupán maga a tanuló. A Szegedi Búvárok közössége több oktatóval és merülésvezetővel elég messzire el tudja kísérni a jövő búvárait az általa választott úton.

Búvároktatás tengeri sárkány

Vannak természetesen alapvető szabályok melyek betartása szükséges ahhoz, hogy biztonságosan merülhessünk. A víz alatti létezés fizikája, a gázok viselkedése, az emberi test működése és mindezek elméleti ismerete az első lépcső. A felszerelés használatának elsajátítása és az elméleti ismeretek gyakorlatba ültetése után van lehetőség oktatói felügyelet mellett kimerészkedni a nyílt vízre.

Búvároktatás három lépcső

Ennek megfelelően egy kezdő búvártanfolyam három részből áll.

Elméleti búvároktatás

Búvároktatás elmélet

Kis csoportos foglalkozás keretében a modern tankönyvek, szemléltető anyagok segítségével kerül átadásra az a tudás ami elengedhetetlenül szükséges a víz alatti világ biztonságos felfedezéséhez. Több évtizedes gyakorlattal rendelkező oktató gondoskodik arról, hogy mindenki elsajátítsa szükséges tudásanyagot. Ez a rész tesztvizsgával zárul.

Védett vízi gyakorlatok

Védett vízi gyakorlatok

Ez a gyakorlati rész a felszerelés használatának elsajátítása és az alapvető vízalatti készségek kifejlesztéséről szól. Egyedi foglalkozás keretében tanítja meg az oktató merülésvezető segítségével gyakorolva a szükséges készségeket. Ez medencében történik ahol nincsen veszélyes mélység de a tanuló már belekóstolhat a merülés élményébe. Az alapvető gyakorlati ismeretek megszerzése után kerülhet sor a továbblépésre.

Nyílt vízi gyakorlatok és vizsga

Nyílt vízi búvárgyakorlatok

A medencei gyakorlások után a nyílt vizi merülések már tengeri környezetben, az oktató felügyelete mellett apránként nagyobb mélységekbe merészkedve történnek. A speciális nyílt vizi tudnivalók elsajátítása után válik búvárrá a tanuló. Természetesen lehetőség van a nyílt vízi gyakorlatok, és a vizsga letételére hazai vizekben is, ami olcsóbb de sokkal kevesebb élményt ad. Kivételt képez a Tatai Fényes források, ahová a vizsgamerülésre érdemes ellátogatni. A következő videóban egy frissen végzett búvár elég ügyes lebegése látható.

A tanfolyam a nemzetközi minősítésű búvárkártya átadásával és avatással zárul egy kis rendezvény keretében. CMAS búvároktatási rendszerben tanítunk. A rendszerekről lejjebb olvashatsz.

Törd át a falat és nyiss egy új világra!

Törd át a falat! Búvároktatás!

Ha szeretnél Te is búvár lenni, keress bennünket bármelyik elérhetőségünkön és jelentkezz Kezdő búvártanfolyamunkra vagy válassz haladó tanfolyamaink közül.

Búvároktatás, oktatási rendszerek

Az 1930-as években a kedvtelési célú szabadtüdős és készülékes búvárkodás bölcsője kétségkívül Franciaország mediterrán partjainál ringott. Jacques-Yves Cousteau és Emile Gagnan 1943-ban elkészítik az első automatikus működésű önálló légzőkészüléket.

Cousteau Aqualung

CMAS: Confederation Mondiale des Activities Subaquatiques – Vízalatti Tevékenységek Világszövetsége, mára Búvár Világszövetség. Alapítás: 1959 Első elnöke Jacques-Yves Cousteau

1960: A CMAS esőként dolgozza ki az oktatási és minősítési rendszerét, nemzetközi kézjelzéseket alakít ki amelyeket idővel más oktatási szervezetek is átvesznek.

Cousteau CMAS búvároktatás szeged

Történelmi jelentőségű filmek

Jacques-Yves Cousteau volt az a személy aki kutatásai és filmjei révén először mutatta meg a vízalatti világ csodáit a széles közönségnek. Első filmje a Csend világa volt 1956-ban.

Úttörő szerepe volt a búvárkodás fiziológiájának megismerésében és a határok felismerésében. Egy ilyen kísérletet mutat be az 1964-es Sötétség birodalma, mely az emberek vízalatti életének lehetőségeit kutatja.

Harmadik és egyben utolsó egész estés dokumentumfilmje amiatt is különleges, hogy a legendárium szerint itt vette észre a környezetszennyezést. Megdöbbenve tapasztalták, hogy a csizmájuk olajos nyomot hagy a hófődte tájon. Rájöttek, hogy a Calypso milyen olajos, zsíros, szennyező. Szívbemarkoló élmény felfedezni, hogy ami természetes velejárója az életünknek, az milyen környezetkárosító.

75. születésnapjára készült ez a dokumentumfilm, mely az addigi munkásságát mutatja be.

A tanfolyamokat valamely búvárszervezet előírásai szerint bonyolítják le az egyes iskolák, ezért vannak bizonyos különbségek a különféle alapfokú tanfolyamok között, de mivel az alapvető élettani, fizikai és egyéb ismeretek megegyeznek, ezért pusztán az oktatási rendszer alapján nem szerencsés különbséget tenni tanfolyam és tanfolyam között.

Szegedi Búvárok, bohóchalak, búvároktatás

Azt javasolják, hogy a tanfolyamot kínáló oktatókat végigjárva, felkészült és szimpatikus oktatót kell választani, nem pedig búvárrendszert. Búvártanfolyamot tehát a személyes igényeinknek megfelelően egy alkalmas oktatóval válasszuk ki. A Szegedi Búvárok csoportjában hisszük, hogy minden igényt kielégítő, magas szintű búvároktatást valósítunk meg. Válassz bennünket. Keress bármelyik elérhetőségünkön.

Búvároktatás legyezőkorall

A kedvtelési búvár több speciális merülési típus ismereteit sajátíthatja el különféle tanfolyamokon, így megismerkedhet a mélymerülés, a barlangi merülés, a roncsmerülés, stb. alapjaival. A búvártevékenységek minden ágát (kedvtelési búvárkodás, búvársport, tudományos munka, stb.) igyekszik összefogni a CMAS, a búvárok világszövetsége.

Búvároktatás kezdő tanfolyam kártya

A CMAS saját búvároktatási rendszerében is képez kedvtelési búvárokat. A magyarországi búvártevékenység szabályozásában jelentős szerepe van a Magyar Búvár Szakszövetségnek (MBSZ) is, ami a CMAS tagszervezete.

Scroll to Top