Haladó búvártanfolyam

A haladó búvártanfolyam egy jellemzően gyakorlati készségeket, tudást fejlesztő oktatás, mely kitágítja  a lehetőségeidet. Ezáltal olyan merüléseken is részt vehetsz, melyekre kezdő búvárként nem vállalkozhattál. Ahogy mindig mondjuk az út hosszú, rajtad áll meddig szeretnél eljutni. Ez egy következő lépés. 

Haladó búvártanfolyam

Miért jó a haladó búvártanfolyam?

Ha szereztél már némi gyakorlatot a búvárkodás területén, bizonyára észrevetted, hogy vannak olyan különleges körülmények amelyek nagyobb kihívás elé állítanának, mint a megszerzett tudásod. Esetleg jártál úgy, hogy bizonyos merüléseken nem vehettél részt, mert a minősítésed nem engedte meg. Nem mehettél megnézni egy roncsot, nem merülhettél éjszaka, nem vehettél részt egy 30 méteres merülésen és semmiképpen sem merülhettél vezető nélkül. Amennyiben szeretnéd a fentiek valamelyikét, fejlődj tovább, legyél haladó búvár!

Búvároktatás három lépcső

Ahogy a legtöbb CMAS búvárképzés, a haladó búvártanfolyam is három részből áll.

1: Elméleti oktatás

A haladó búvártanfolyamon a már megszerzett elméleti tudást mélyítjük tovább. Jobban belemegyünk a felszerelési tárgyak, a gázok oldódása, a pontosabb merülés-tervezés és levegőszámítás kérdéseibe. Mivel dekompressziós merülésre is felkészítünk, így ez nagyon fontos. Kiegészítjük a tudásod a búvárcomputerek, matematikai modellek kérdéskörében. 

Hangsúlyos szerepet kapnak az ön és társmentési eljárások és a navigáció, tájékozódás. Mivel ezzel a végzettséggel hasonló minősítéssel rendelkező merülőtársaddal ketten is elmehettek merülni, fontos, hogy eljussatok a célhoz és vissza is találjatok. Ez a rész elméleti vizsgával zárul.

Szegedi Búvárok Búváriskola iránytű

2: Védett vízi gyakorlatok

Ahogy fentebb olvashattad, a haladó búvártanfolyam gyakorlat orientált. Így sokkal nagyobb szerepet kap a merülés a tanfolyam során. 4 medencés foglalkozásra számíthatsz. Megtanuljuk a magasabb szintű uszonyozási technikákat. Tovább csiszoljuk a lebegésedet, hiszen a gyakorlatokat is így végezzük. Gyakoroljuk a haladó ön- és társmentési gyakorlatokat. Megismerkedünk a tájoló,  és a zárt felszíni jelzőbója használatával.  

DSMB felengedése

3: Haladó búvártanfolyam nyílt vízi oktatás

Elég sok gyakorlati tudásanyagot kell elsajátítanod. Meg kell tanulnod bizonyos szintig kezelni a meghibásodásokat víz alatt. Merülés tervezés, ismételt merülés tervezés, dekompressziós merülés tervezés és végrehajtás. Uszonyozások begyakorlása. Tájolás, navigáció gyakorlása. 

Belekóstolsz a merülés vezetés alapjaiba, hiszen ha önállóan, haladó búvárok elmentek merülni, valakinek vezetnie kell a csoportot. Lehet, hogy épp te leszel az. Képesnek kell lenned rá. Több merülésed is lesz húsz és harminc méter között, ahol megtapasztalod a színek elnyelődését és a nagyobb nyomást.

harminc méteres merülés

Belekóstolsz az éjszakai merülések és az üregi merülések világába. Fontos, hogy valódi tudást szerezz! Ne feledd, haladó búvárként példakép leszel a kezdő búvárok szemében! Legyen olyan a felszerelésed, a viselkedésed, a merülésed! Jó példát kell mutatnod! 

Barlangüreg merülés

A nyílt vízi részt teljesítheted az egyik búvártúránkon. Rengeteg a tanulnivaló, sok a gyakorlati tudás, gyakorlás. Szükséges legalább húsz merülés, helyből tíznek 20-30 méter köztinek kell lennie. Így nem lehetséges hosszú hétvége alatt teljesíteni. Kell hozzá egy túra. Gyakorlatban ez nagy ugrás a kezdő búvárhoz képest. Nézd meg a következő videót! A tanulás lehet szórakoztató is.

CMAS rendszerben ez a 2*-os minősítés. Bizonyítottad készségedet, felkészültségedet és jártasságodat. Ugyanolyan vagy magasabb szintű búvárral elmehettek párban, vagy csoportban önállóan merülni. Jártas vagy a navigációban, így vissza is találsz. Merülhetsz dekompressziósat és maximum 30 méteres mélységig fedezheted fel a tenger világát. A neved mostantól nem vezetett, hanem Önálló Búvár!

CMAS haladó kártya
CMAS haladó búvárkártya

Egy kiegészítő feltétel

Ha nem nálunk végeztél, vagy nem láttalak merülni az elmúlt egy évben, akkor mielőtt elkezdenénk egy haladó tanfolyamot, elmegyünk medencézni. Csinálunk egy szint felmérést. Ha szükséges, néhány ismétlő merülésre, azt a Mentor Program keretében meg tudjuk tenni, és kezdődhet a haladó tanfolyam. 

További információkért keress bátran bármelyik elérhetőségünkön!

Ha még tovább lépnél, nézd meg Haladó búvártechnikák és Nitrox tanfolyamainkat is!

Amennyiben szívesen néznél további videókat túráinkról, látogasd meg Youtube csatornámat. Ha tetszik amit látsz, kérlek íratkozz fel rá. 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top