A DIR üzenete

Mit tanulhatunk a DIR gondolatiságából? Hogyan lehetünk általa jobb búvárok? Egyáltalán mi az a DIR? Ebben a bejegyzésben megpróbáljuk kicsit körüljárni ezt a témát. Vannak azonban bizonyos fontos észrevételek, alapgondolatok, kérlek ezek figyelembe vételével olvasd.

Fontos nézőponti alapvetések

Woodville Karst Plain Project A kezdetek

Rekreációs búvárok vagyunk. Nem DIR búvárok. Úgy gondoljuk azonban, hogy a DIR megközelítés, gondolatiság, felszerelés konfiguráció nekünk is hasznos. 

Mi a DIR?

A búvárkodás egyfajta holisztikus megközelítése. Szemlélet, filozófia. Abból indul ki, hogy ha már csinálod, csináld jól. Ennek a kifejeződése az elnevezés is. Doing It Right. Csináld jól. A megközelítés szerint minden legyen a lehető legjobb aminek köze van a búvárkodáshoz. Ez nem csak a felszerés konfigurációra terjed ki. Fontosak az egyéb paraméterek is, mint például az erőnlét, csapatmunka, készségek.  

DIR

A kezdetek

A Woodville karszt síkság Floridában fekszik. Ezen az 1200 négyzetkilométeres területen több forrás is található. A legismertebbek a  Walkulla és a Leon Sinks terület. A források alatt hatalmas vízalatti barlangrendszerek alakultak ki. Ezek feltérképezésére, megismerésére alakult 1990-ben a Woodville Karst Plain Project. A barlangi kutatócsoport tagjai vállalkoztak a merülésekre és ez elindított valamit.

A WKPP búvárok a merüléseik során irányonként majdnem 8 kilométeres behatolásokat teljesítettek, 84 méteres átlagmélységben,  29 órás merülési idővel, melyből 16 óra dekompressziós idő. 

Megdöbbentő számok. Komoly felkészülést igényel búvártól és kivételes teljesítőképességet a felszereléstől is. Nyilvánvalóan ebben a környezetben, ilyen igénybevétel mellett nagyon oda kell figyelni. Minden ami törhet, alkalmatlan, beakadhat, veszélyforrás lehet. Emiatt csak olyan felszerelés konfiguráció használható, ami biztonsággal megállja  a helyét. Maga a felszerelés azonban nem elég. Ehhez a feladathoz az embernek, a csoportnak is felkészültnek kell lennie.   

Barlangi merülés

A hatalmas kihívások közepette alakult ki egy rendszer, ami végülis igen egyszerű, ami az alapgondolatot illeti. Csináld jól! William Bill Hogarth Main egyik alapítója a WKPP-nek és nevéhez fűződik a névadás: DIR. 

DIR konfiguráció

DIR a rekreációs búvárkodásban?

Első ránézésre talán nem derül ki, hogy hogyan függ össze a két dolog. A magas szintű barlangi búvárkodás és a halacska nézés 15 méteren. Gondolj csak bele. Van egy megközelítés, ami a legnehezebb körülmények között bizonyított. Egy gondolatvilág, felszerelés konfiguráció, amit szakértők csiszoltak tökéletesre. Miért nem használhatnánk mi is a legjobbat a rekreációs búvárkodásban?  

Mit tudunk hasznosítani ebből a megközelítésből? Szerintem rengeteget. Az egyensúly, a konfiguráció, a helyes technikák fontosságát. Kiválogattuk a rekreációs búvárkodásban is követhető, alkalmazható részeket. Ez lett a CMAS Haladó Búvártechnikák, mely tanfolyami formában érhető el. Másrészt ezen szemléletmód figyelembe vételével foglalkozunk a búvárokkal a Mentor programban is.  

Mi a DIR üzenete?

Elég egyértelmű számomra, nyilván már neked is. Ha már csinálod a búvárkodást, csináld jól! Legyél igényes a felszerelésedre. Folyamatosan tartsd karban. Ahogy magadat is. Figyelj oda az egészségedre. Évente újítsd meg a búvár alkalmasságidat. Képezd magad. Fejlődj, törekedj a legjobb eredményre. Nem feltétlenül kell háttámlával, wing-el, hosszú tömlővel merülnöd, csak ha szeretnél, de a gondolatiságot megfogadhatod. 

Kérdésed, észrevételed van? Szólj hozzá a cikkhez itt, vagy keress bármelyik elérhetőségünkön!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top