Kezdő búvártanfolyam

A CMAS kezdő búvártanfolyam egy útlevél a vízalatti birodalomba. Ez a minősítés lehetőséget ad, hogy betekintést nyerj Földünk egyik utolsó feltérképezetlen, többnyire ismeretlen régiójába. A tenger felszíne alatt a szárazföldön érzékelt környezethez képest teljesen új, lenyűgöző világba csöppensz. Semmi sem olyan, mint a megszokott. Az első alkalmakkor adrenalin bomba, később a teljes nyugalom forrása. Gyökeresen és végérvényesen megváltozik az életed. Olyan dolgokat látsz, tapasztalsz, mint kevesen. 

Vigyázz! Könnyen magába szippant a búvárkodás és függő leszel… mint mi. Csak akkor olvass tovább, ha ezt szeretnéd.

Kezdő búvártanfolyam Ördögrája

Előfeltételek

Legfontosabb a biztonságos búvárkodás. Így a legelső feltétel, hogy egészségügyileg alkalmas legyél a búvárkodásra. Búvárorvos tudja megállapítani, és kiadni az alkalmassági igazolást. Labor, EKG, tüdőkapacitás, vérnyomás, fülkürt, egyensúly, motoros funkciók vizsgálatai. Ezt a témát is érintve készült egy blog bejegyzésünk a búvárbiztosításokról, olvasd el.

Második fontos követelmény a CMAS kezdő búvártanfolyam elkezdéséhez a betöltött 14. életév. Ezután lehetséges felnőtt búvárkártyát regisztrálni. Gyermekbúvár tanfolyammal mi nem foglalkozunk, de tudunk ajánlani olyan búváriskolát amelyik igen. 

Harmadik fontos feltétel a biztos úszástudás. Elég nyilvánvaló oka van, nem is részletezem.

Búvártanfolyam Szegedi Búvárok

Amennyiben az előfeltételek teljesülnek, bele is vághatsz! A búvártanfolyam három fő részből áll: elméleti foglalkozások, medencei gyakorlás, nyílt vízi merülések.

Búvároktatás három lépcső

Kezdő búvártanfolyam elméleti foglalkozások

Az elmélet nyolc modulból áll. A vízalatti világ biztonságos meghódításához elengedhetetlen ismereteket tartalmazza. Ezek a következők:

 1. Búvártörténelem
 2. Könnyűbúvár felszerelés
 3. Műszerek
 4. Fizikai ismeretek
 5. Az emberi test
 6. Gázok oldódása
 7. Számítások
 8. Búvárcomputer
Búvártanfolyam elmélet

Az elméleti tudásanyagot 3 tanfolyami napon, alkalmanként 4 órányi oktatás során adjuk át a hallgatóinknak. A negyedik tanfolyami nap ismétlés és az írásbeli vizsga megtétele. 

Az oktatáshoz digitális tananyagot, tankönyvet, prezentációkat és egyéb multimédiás eszközöket használunk. A kezdő búvártanfolyam elméleti része elvégezhető online, videochat formájában is.

Egy csillag

Védett vízi gyakorlatok

Ezzel kezdődik a gyakorlati rész. Azért hívjuk védett víznek, mert kis mélységű, jó látótávolság mellett, egy körülhatárolt biztonságos környezet. Ez általában egy medence. Minden szükséges infrastruktúra rendelkezésünkre áll. Jól ismert terep, hiszen uszodában már biztosan volt mindenki. Itt pillantunk be először légzőkészülékkel a vízalatti világba. 

Kezdő búvártanfolyam medence

Ezen foglalkozások elsődleges célja, hogy megtanuljuk kezelni a légzőkészüléket és különböző gyakorlatokat végezzünk, vízbiztonságot szerezzünk. Természetesen a szabadtüdős ismeretekkel kezdünk maszk, uszony, légzőcső használatával, és utána térünk rá a légzőkészülékes foglalkozásra. A szabadtüdős rész az alapja a készülékes búvárkodásnak. Rendszeresen használjuk a légzőcsövet búvártúráink során. Nem véletlenül. A következő videó bepillantást enged egy légzőcsöves lebegés élményeibe egy korallzátonyon. 

Medencébe minimum két alkalommal megyünk a kezdő búvártanfolyam során, de ha szükséges, többször is. Nagyon fontos, hogy mindenki biztosan megtanulja a szükséges anyagot. Ha több alkalomra van szükséged hozzá, akkor többször megyünk. 

Védett vízi gyakorlatok

A légzőkészülékes védett vízi gyakorlatok, melyeket meg kell tanulnod, a következők:

 • Szabályos süllyedés
 • Automata ki- és visszavétel
 • Automata keresés
 • Maszk víztelenítés
 • Maszk levétel, visszavétel
 • Ólomöv levétel, visszavétel
 • Légzőkészülék levétel, visszavétel
 • Lebegés
 • Uszonyozás
 • Társ lélegeztetés oktopusszal
 • Szabályos felemelkedés 
Lebegés gyakorlás búvároktatás
Ólomöv levétel búvároktatás

Ne aggódj, megmutatjuk, gyakoroljuk, meg tudod csinálni! Milyen egy ilyen foglalkozás? Tekintsd meg az alábbi videókat!

Mikor már felkészült vagy és mennek a gyakorlatok a medencében, akkor léphetünk a harmadik részre. Ne feledd, a biztonság a legfontosabb. Csak akkor haladunk tovább, ha az alapok megvannak: sikeres elméleti vizsga, medencei gyakorlatok biztos tudása, felszerelésismeret. 

Kezdő búvártanfolyam: nyílt vízi rész

Nos, ha idáig eljutottál akkor már elég sok mindent tudsz a búvárkodásról! Megismerted az elméleti alapokat. Tudod, hogy milyen veszélyek leselkednek rád a vízalatti világ felfedezése közben, és megtanultad elkerülni és kivédeni ezeket. Tudod kezelni a légzőkészüléket, ismered a vészhelyzeti eljárásokat. Gyakoroltad a búvárkodást a medencében. Itt az idő, hogy mindezt valódi környezetbe ültessük át és ténylegesen búvárrá válj. 

Nagyobb mélységben, természetes környezetben csiszoljuk tovább a már megszerzett tudást. Fontos a lebegés, a mélység tartása, a tájékozódás és a szabályos felemelkedés, a szükséges biztonsági megálló beiktatásával. Ön- és társmentési gyakorlatok. A helyszínt tekintve három lehetőséged van.

Nyíl vízi vizsga

1. Magyarországi merülőhelyek

Több magyarországi merülőhely közül választhatunk a nyílt vízi gyakorlat megszerzéséhez és a vizsga letételéhez. Általában egy hosszú hétvége alatt, két különböző merülési napon, minimum öt nyíltvízi merülést végzünk. 

Elképzelhető két különböző alkalommal felkeresett különböző tavak meglátogatása is, ha nem sikerül egyben egy hétvége alatt megcsinálni. Mindig megtaláljuk a legjobb megoldást a kezdő búvártanfolyam befejezésére. Nyilván nem tengeri élővilágra és látótávolságra kell gondolni, de a hazai vízek is rejtenek élményeket. Milyen egy ilyen merülés? Tekintsd meg az alábbi videókat. 

2. Adriai nyílt vízi rész

Négy vagy öt napos kirándulás keretén belül felkeresünk egy adriai búvárbázist, és tengeri környezetben fejezzük be a kezdő búvártanfolyamot. Itt nagyobb a látótávolság, több a látnivaló is. Nyilvánvalóan több élményt nyújt. Mi mindenképpen szívesebben vizsgáztatunk tengerben. Imádjuk a hazai vízeket, de a kezdő búvárokat a visszafogott látótávolság esetleg elkeserítheti. 

Végülis a búvártúráink döntő többsége valamilyen tengerben valósul meg, így ebből a szempontból is érdemesebb a tengeri vizsgát választani. Egy ilyen túrát tekinthetsz meg a lenti videóban.

3. Kezdő búvártanfolyam, Vörös-tengeri nyílt vízi gyakorlatok és vizsga

A végére hagytam a legjobb vizsgahelyszínt. Minden évben szervezünk ide túrát és akik itt vizsgáznak velünk sosem bánták meg. Ez a Vörös-tenger! A legközelebbi trópusi tenger, mely ár-érték arányban is a legjobb. 

 

Szegedi Búvárok, bohóchalak, búvároktatás

A Vörös-tenger a legközelebbi trópusi tenger. Különlegesen gazdag élővilága nem véletlenül csábítja évről évre búvárok tömegeit. Sajnos a nagyobb merülőhelyek emiatt túlzsúfoltak. Létezik viszont három, turistáktól távoli bázis, ahol kényesen vigyáznak a környezetre. Nincsen tömeg, harminc éve védelem alatt álló természetes környezet a víz alatt. Talán az utolsó érintetlen paradicsom. Mi ezen helyek egyikére szoktunk minden évben túrát szervezni. 

Szegedi Búvárok CMAS kezdő búvártanfolyam

Nem csak a tanulóknak ideális hely a nyílt vízi gyakorlat megszerzéséhez és a vizsgához, de a végzett búvároknak is felejthetetlen élmény. A magasabb szintű tanfolyamaink számára is ideális környezet. Milyen egy ilyen túra? Nézd meg a videót! 

A kezdő búvár minősítés

A tanfolyam a nemzetközi minősítésű búvárkártya átadásával és avatással zárul egy kis rendezvény keretében. CMAS rendszerben ez az 1*-os búvárminősítés.

CMAS kezdő búvár kártya
Búvároktatás kezdő tanfolyam kártya

CMAS kezdő búvár vezetett búvárt jelent. Megtanultad használni a légzőkészüléket. Bizonyítottad jártasságodat a kezelésében nyílt vízben. Tisztában vagy az elméleti alapokkal. Jogosultságot kaptál maximum húsz méteres mélységig merülni oktatóval, merülésvezetővel, vagy magasabb szintű búvárral. 

Azért vezetett búvár, mert még nem ismered a navigáció, tájolás, dekompressziós merülések, a nagyobb mélységek magasabb kihívásait és még egy sor tanulás, tapasztalat vár rád. Ezekkel megismerkedhetsz magasabb szintű tanfolyamainkon. Addig is élvezd a merüléseket egy vezető irányítása mellett. Gratulálok, beléptél egy új világba és fantasztikus kalandok várnak!

Keress bármelyik elérhetőségünkön! Várunk szeretettel a Szegedi Búvárok közösségében! Fedezd fel velünk a tavak és tengerek csodáit.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top