Clearled búvárlámpák tesztje

A Clearled búvárlámpák tesztjéhez egy sajnálatos esemény vezetett, aminek utólag örülök. 

Rekreációs búvárként nagy örömmel használtam az elmúlt években egy 1000 lumenes búvárlámpát. Sokszor tapasztaltam, hogy ez a fényerő éjszakai merüléseken elegendő, nappali körülmények között, 15-20 méteres mélység között már kevésnek bizonyult a valódi színek visszaállításához. Csak abban az esetben volt elég, ha maximum egy méteres távolságból világítottam a tárgyat.
Ezt a helyzetet egy összesen 5400 lumenes videolámpa rendszerrel javítottam.

Miért? Mik az igények?

Búvárlámpák

Sajnos a vízalatti fényképezéshez vagy filmezéshez rendkívül sok fény kellene a helyszínen, különösen 4K-s felbontás és 50 fps esetén. Gondolkoztam a világításaim fejlesztésén de sajnos a nagy fényerejű lámpák az én pénztárcámhoz drágák.

Ráadásul lenne egy speciális igényem, mégpedig az, hogy a lámpa a központi fénykévéje mellett kiterjedtebb sávban világítson erősebben. Nyilvánvalóan a filmezés miatt.

Búvárlámpák 1000-8000 lumen közt és UV lámpa
Fényvetés

Tehát legyen egy fényesebb glóriája így oldalsó megvilágításnak épp alkalmas lenne a filmezéshez a „hóesés” jelenségének enyhítésére valamint jó lenne, ha nem csak a búvárkodáshoz lehetne használni. Ehhez az kell, hogy a felszínen se melegedjen túl.

1200 lumenes búvárlámpa
Clearled lámpák fényvetése a felszínem

Elvesztettem ezt a bizonyos 1000 lumenes lámpámat így az új kiválasztása elkerülhetetlenné vált. Szerencsés találkozás révén a ClearLed lámpák megálmodójával, tervezőjével és forgalmazójával beszélgettem az igényeimről és kiderült, hogy a ClearLed lámpák pont ilyenek.

Erősen szkeptikus voltam a minőség, az ár, a fényerő és a melegedés kérdéskörében, így megbeszéltük, hogy megkapom a lámpákat tesztelésre és ha elégedett vagyok velük, akkor készítek írásos és videós tesztet is… 2020 óta használom ezeket a búvárlámpákat nagy megelégedéssel. Mindenkinek ajánlom.

Milyenek tehát a Clearled búvárlámpák?

Búvárlámpa akkumulátorok

Összesen három fehér fényű és egy UV lámpa érhető el a palettában. Mindegyik használható alapértelmezettként 26650-es típusszámú akkumulátorral valamint egy adapter segítségével a régebbi, 18650-es akkumulátorral is.

Ez mindenképp szerencsés azok számára, akik rendelkeznek több ilyen akkumulátorral. Nekem például több van, mert ezeket használom a videolámpákban is. A korrózióálló aluminium ötvözet, a mágneses nyomó vagy forgókapcsoló és az illesztésenként két O-gyűrűvel biztosított.

Búvárlámpa O-gyűrűk
Búvárlámpa és tartozékok

A 80 méterig garantált vízállóság minden rekreációs búvár számára alkalmassá teszi. A dobozban megtaláljuk a megfelelő mennyiségű akkumulátort, töltőt és csuklópántot. A legnagyobb, toldalékolható markolatú 8400 lumenes lámpa esetén tartalék O-gyűrűt is. Érdemes odafigyelni arra, hogy a lámpa feje is lecsavarható, nem csak az alsó kupak. Nem tudom eddig feltünt-e valakinek, hogy milyen tetszetős a csomagolása. Emiatt tökéletesen alklamas ajándéknak is.

Három funkció érhető el, a teljes fényerő, a csökkentett fényerő és a villogó funkció. Ezeket a nyomógombbal, illetve a forgótárcsás gombbal lehetséges váltani.

Búvárlámpa forgótárcsa
Búvárlámpa teljesen feltöltve

A nyomógombos modellek esetén azonnali visszajelzést kapunk a töltöttségről is. Zölden világít amikor fel van töltve. Narancssárga amikor már kevés a töltöttség és piros, ha már nagyon kevés. Mielőtt lemerülne, a piros fény mellett villogással is jelzi a töltés szükségességét.

Búvárlámpák tesztelése
Búvárlámpa félig feltöltve
Búvárlámpa lemerült

Mindhárom lámpa teljes fényerő használatával körülbelül másfél óráig bírja. A legkisebb egyáltalán nem melegszik, a középső langyos, kézmeleg, míg a legnagyobb forró lett. A mindennapokban tehát az 1200 és a 6000 lumenes használható probléma nélkül. Az UV lámpa esetében nem mértem üzemidőt, hiszen azt úgyis csak szakaszosan használjuk. Mivel három ledes és két akkumulátor van benne, a többi lámpa tesztjéből két óra feletti folyamatos üzemidőre számíthatunk.

Búvárlámpák tesztje

Fehér fényű búvárlámpák

M51: Ez a legkisebb, egy akkumulátorral és egy leddel üzemelő lámpa 1200 lumen fényerővel. Érdekes, hogy a régi, 1000 lumenes lámpával összevetve sokkal nagyobbnak tűnik az 1200 lumen. Ez valószínűleg a hidegebb fehér színe miatt van.

M51 1200 lumenes búvárlámpa
Búvárlámpa wingen

Hagyományos felszerelés esetén is inkább valahová kívülre felfogatva javaslom használni, zsebben már túl nagynak gondolom. A folyamatos működési ideje bőven túlmutat egy rekreációs merülés idején így nyugodt szívvel ajánlom ezt a kézreeső darabot belépő szintű lámpaként. Kedvező ára és jó mindennapi használhatósága ár/érték arányban remek választás lehet.

Búvárlámpa

Kellemes tapintású, könnyű lámpa. Én wing típusú BCD-t használok, így egy bungee kötéllel elhelyeztem agy karabínert a markolat végére és egy másik bungee karikát a wing vállhevederére amibe a lámpa nyakát belefogatva a karabínerrel a D-gyűrűhöz rögzítve kényelmesen viselhető folyamatosan és szükség esetén könnyen elővehető és használat után elrakható. További részletek a videóban.

M51 díszdobozban

M55: Ez a középső, öt leddel és két akkumulátorral működő lámpa 6000 lumenes fényerővel. Ez a személyes kedvencem! A két akkumulátor miatt a markolat hosszabb, de még így is bőven kézreálló és az M51-es esetében ismertetett módszerrel a wing-re rögzítve kényelmesen hordozható, használható. A fényereje viszont egyenesen lenyűgöző.

Clearled M55-ös búvárlámpa

A központi mag körül pont vetít egy akkora és olyan intenzitású egyenletes udvart, ami akkora, mint a 90 fokos fényvetési szögű videólámpám így tökéletesen alkalmas arra, hogy kiegészítő lámpának használjam filmezéshez azokban az esetekben amikor egy üregben mélyebben megbújó élőlényt filmeznék úgy, hogy a mélyedés külső része se égjen ki.

 

M55 fényudvar

Aki csak nézegetni szeretne, annak tökéletes társ ez a lámpa hatalmas fényerővel. Ideális nappali és éjszakai merülésekhez egyaránt. Éjszaka az alvó halak érdekében hasznos funkció a csökkentett fényerő és csak távolabbra használjuk a teljeset.

Búvárlámpa töltő

Itt egy dupla töltőt kapunk a dobozban ami egy megfelelő darab. Zöld leddel jelzi az áramellátást és mellette egy piros led világít amikor tölt.

Ugyanez a helyzet roncsok belsejében ahol a vetett fény nem túl szerencsés és unalmas felvételt eredményez ráadásul ha nem kristálytiszta, mert felrúgtuk az aljzatot, akkor az egész felvétel a hóesésként ismert jelenséget mutatja. Ez természetesen csak a videósokat érinti.

M55 bűvárlámpa dobozában

A legerősebb búvárlámpa a kínálatban

YHX0142: Egy igazi erőmű. 8400 lumenes fényerő, forgótárcsás kapcsoló. Színében is hangsúlyozza, hogy egy másik kategória. A hét ledes lámpa működtethető két akkumulátorral de az energiaszükséglet miatt inkább hárommal javasolt.

A csomagban megtalálható egy markolat-toldó elem, amivel meg lehet hosszabbítani a három akkumulátor befogadása érdekében.

Lámpafej
8400 Lumenes búvárlámpa

A fényereje lenyűgöző, a kialakítás és anyagminőség itt is megfelelő. A csomagban kapunk tartalék O-gyűrűket is. Ez a modell csak vízalatti használatra ideális, a felszínen eléggé melegszik hasonlóan a többi ekkora teljesítményű termékhez.

Fehér fányű búvárlámpák

Tekintsd meg a búvárlámpákról készült videót!

UV fénnyel érdekesebb

A fenti három fehér fényű lámpát kiegészíti a termékpalettában elérhető UV lámpa. M53 UV: Az UV fényt kibocsátó lámpa új megvilágításba helyezi a vízalatti világot és teljesen más oldaláról ismerhetjük meg. Az éjszakai merülések magasabb szintjét jelentik.

A már tapasztalt, sok merüléses búvárok is szívesen bogarásznak a már ezerszer látott körülmények között is, hiszen ezzel a lámpával megdöbbentő és lenyűgöző új színeket és formákat láthatunk.

UV búvárlámpa
Csalánozó UV fényben
Korall UV fényben

Szerencsére az M55 és az M51-eshez hasonlóan könnyedén rögzíthetjük a Wing-re így két lámpával merülve is szabadon mozoghatunk, kényelmesen viselhetjük, használhatjuk felváltva vagy együtt is. Ezt a lámpát mindenképpen ajánlom!

Clearled UV dobozában

A csomagban a 3 ledes lámpán kívül két akkumulátort, csuklópántot és egy dupla töltőt találunk. Rendkívül érdekes ez az új megvilágítás. Nem is gondolná az ember, de több száz merülés után is lelkesen megy az éjszakaira újra. Ezzel a lámpával egy öt négyzetméteren is elbóklászhatunk akár egy órán keresztül is.

Az én igényeimet és búvárkodási szokásaimat figyelembe véve az M51, M55 és az M53 lámpákat használom. Nappali merülésen nálam van az M51-es és az M55-ös. Éjszakai merülésen az UV (M53-as) és az M55-ös vagy az M51-es. Két merülés közt feltöltődik az akkumulátor valamint az M55-ös mindennapi használatra is alkalmas. Az eddigi búvárlámpáim nem voltak használhatók zseblámpaként a melegedés miatt, ez igen. 

Búvárlámpák

Nézzétek meg a búvárlámpák vízalatti tesztjét

Kedvezmény mind a négy búvárlámpára!

Szegedi Búvárok egyesületi tagoknak további kedvezményt tudunk adni búvárlámpa vásárlása esetén az egyébként is kedvező árból. Keressetek bizalommal!

A termékek elérhetők a Marketplace-en. Kattints a bannerekre.

Ha már írtam a Wingről, hogy hogyan rögzítem a lámpákat…  Erről a BCD-ről egy másik Blog bejegyzésben olvashatsz. Kattints az alábbi gombra.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top