BCD teszt Wing VS Jacket

BACK PLATE WING KONTRA JACKET STÍLUSÚ BCD ÖSSZEHASONLÍTÁS

Már megint egy „búvárvallás”. Alapvetően két, egymástól alaplogikájában eltérő BCD-vel (buoyancy compensator device) talákozhatunk. Az egyik, a hagyományos Jacket típusú. Ez leginkább a rekreációs búvárkodásban terjedt el. Mindenki ismeri.

Jacket BCD

A másik a wing. Ebből is van többféle. Patkó, fánk. Ezek a lufi formájára utaló kifejezések. Főleg a technikai búvárkodásban terjedt el. Onnan kapta a nevét, (a wing szárnyat jelent) hogy merülés közben a lufi két oldalról körülöleli a palackokat vagy palackot és szárnyszerűen picit túlnyúlik rajtuk és felhajlik. Ebben a tesztben nyilván a mono, tehát egy palackos merüléshez használt wing-el foglalkozunk.

Mono wing

Helyesebben Wing-set-el, hiszen az első és legfontosabb eltérés az, hogy a használó által könnyen konfigurálható a rendszer. Alapvetően három részből áll. Háttámla (lehet acél, aluminium vagy kevlár). Hevederzet, ami a tökéletesen a tulajdonos méretére állítható. Lufi. Erre a felszerelésre utána a tulajdonosa ízlésnek és elvárásainak, használati módjának megfelelő tetszőleges kiegésztő szerelhető. 

DIR wing konfiguráció

Wing Jacket összehasonlítás a szempontok

Sok teszt, összehasonlítás található ebben a témában a neten. Azért született ez az írás, mert megvizsgáltuk ezt a kérdést a hobby-búvár szemszögéből. Vajon előnyt jelent-e egy Wing a hagyományos Jacket felépítésű BCD-vel szemben, és ha igen, akkor mik ezek? Adott esetben mik lehetnek a hátrányai? A szempontokat kategóriákra osztottuk és ezek szerint teszteltünk. A kategóriák a következők:

1: Anyagminőség, tartósság
2: Személyre szabhatóság, beállíthatóság, kényelem
3: Használhatóság
4: Tárolási lehetőségek, zsebek
5: Új kihívások, továbblépés

Szegedi búvárok medencei gyakorlás

Egyes kategória szöveges elemzése után az a BCD kap pontot, amelyik alkalmasabb a kategória által megkívánt kihívások kielégítésére. Ha mindkettő ugyanolyan alkalmas, mindkettő pontot kap. A teszt végén azt gondoljuk jobbnak, amelyiknek több pontja van. Nem súlyoztuk a kategóriákat.

Anyagminőség, tartósság

Sokszor elhangzik, hogy a hevederzet, a háttámla és maga a lufi, illetve az azt védő burkolat rendkívül tartós. Ez igaz is, viszont a hagyományos mellény kialakítású BCD-k is jórészt ugyanezeket az anyagokat használják, így tartósságban nem látunk különbséget.

Wing: 1
Jacket: 1

Személyre szabhatóság, beállíthatóság, kényelem

Minden búvár más testmérettel, testarányokkal rendelkezik. Ezek kiszolgálására az ipar létrehozott kategóriákat, ruhaméreteket XS-től XL-ig vagy XXXL-ig, gyártótól függően. Ez alapesetben öt méretosztály. Az összes búvárt valamelyik méretosztályba kell besorolni és ez alapján Jacket típusú BCD-t választani számára. Nyilvánvaló, hogy az öt méretosztály kevés a végtelen számú méret mindenki számára optimális lekezeléséhez. Van akinek hasban szűk lesz, miközben mellben bő, atlétáknak esetleg fordítva. Ezeket a problémákat különböző pántokkal, csatokkal próbálják a gyártók orvosolni több, kevesebb sikerrel.

Jacket BCD csatok

Ha sikerül beállítani még kényelmes is lehet. Az ágyékheveder hiánya problémát jelent, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a felszerelés ne mozduljon el a búváron bármely pozícióban is van épp. Ha függőlegesen, mert a kürtőn felfelé halad, akkor felcsúszik a mellény a hóna alá. Amikor ugyanitt visszafelé, fejjel lefelé halad, akkor a válla tartja mert lejjebb csúszott. Egyébként is kérdés, hogy mennyire húzzuk meg a mellhevedert. Jön vele a hasheveder is. Rajtam egyik sem állt jól eddig. Bármelyikben tudok merülni, de mindegyik lötyög. Ami nem, az pedig szűk. A felszerelés mozgása és a súlyintegrált darabok esetén a súlyok fix elhelyezése rendkívül megnehezítik a megfelelő kiegyensúlyozottság elérését. Itt szintén közrejátszik az egyéni testfelépítés.

Halcyon wing

A WING típusú BCD esetén nincsen több méret. (Bár épp a képen látható gyártó elkezdett három féle méretű háttámlát gyártani.) Egyetlen háttámla és hevederzet alkalmas az összes búvárnak. A hevederzet segítségével pontosan beállítható, hogy a háttámla a megfelelő helyre kerüljön, így alkalmassá téve a felszerelést kényelmes használatra minden búvár számára. Az ágyékheveder gondoskodik arról, hogy bármely testhelyzetben ugyanott maradjon a felszerelés, ahová beállítottuk.

wing háttámla

Wing súlyrendszer

Maga a háttámla (ha 3mm-es acél, kb. 2-2,3 kg.) a súlyrendszer része és a háton szétterülve eleve a legjobb helyen van, valamint mono szettes merülések esetén a palackrögzítő hevederre helyezett kiegészítő súlyzsebek segítségével az egyensúly pontosan beállítható.  

mono adapter wing set

Bizonyos mono-adapterek (kb. 0,5-0,8 kg. a gerinc vonalában)lehetővé teszik, hogy a palackrögzítő hevedert több különböző helyre fűzhessük be. Így könnyen változtathatjuk a szúlyok helyzetét. Illetve ha két palackrögzítő hevederünk van, négy trimzsebbel akkor az egyensúlyunkat tökéletesen beállíthatjuk. Hab a tortán, hogy maga a mono adapter a háttámlához képest is állítható, hogy hova szerelem föl. A fenti háttámlán három lehetőség van erre. A monó adapteren a négy lehetőségben a két palacktartó hevedert hat féleképpen fűzhetem be. A háttámlához három pozícióban rögzíthetem. Ez már tizennyolc (18) lehetőség a súlyok elhelyezésére, az egyensúly megtalálására.

Trimzsebek

A trimzsebekbe elhelyezett súlyok nagyságával a lehetőségek tovább bővülnek. Mennyit teszek a felsőbe, mennyit az alsóba.  Javasolt lehúzni a zsebeket a gerinchez közel, így a legkisebb forgatónyomatékot adja. Könnyen belátható, hogy így tényleg bármelyik búvár egyensúlya beállítható. Természetesen a búvár igénye szerint a hevederzetre bárhová elhelyezhető további súlyzseb is.

Ezt a kategóriát egyértelműen a WING nyeri.

Wing: 1
Jacket: 0

Használhatóság Wing vs Jacket

A BCD alapvető feladata a lebegőképesség szabályozása és a palack biztonságos rögzítése a búvárhoz. A BCD, a palack és a légzőautomata együttesen alkotják a légzőkészüléket, így alapvető fontosságú a megfelelő minőség és a biztonságos használat. Ezt a funkciót is tökéletesen ellátja mindkét kialakítás.

Wing: 1
Jacket: 1

Tárolási lehetőségek, zsebek

A búvárok általában visznek magukkal különböző kiegészítő felszerelést a merülésekre. Vannak olyan felszerelési tárgyak, amiket erősen javasolt, vagy kötelező magunkkal vinni és vannak olyanok, amik a búvár saját megfontolásából hord magával. Fontos ezek tárolása oly módon, hogy ne lógjon, ne akadjon bele semmibe ami balesetet okozhat vagy károsíthatja az élővilágot. A teljesség igénye nélkül nézzük melyek lehetnek ezek.

jelzőbója Szegedi Búvárok

DSMB: Delayed Surface Marker Boy, jelzőbója. Ez a kötelező kategória sok merülőhelyen. A búvár elemi érdeke, hogy nála legyen és tudja jelezni a helyzetét. Alapvető biztonsági felszerelési tárgy. Több típusa ismert, de mindegyik alapvetően három részből áll: maga a bója, kötél amivel felengedjük és egyéb tároló, kiegészítő elemek (orsó, tok, karabíner). Merülés során általában zsebben tartjuk és használat során előfordul mell D-gyűrű igénybevétele is bizonyos esetekben. Erről készült egy másik írás a honlapon.

Búvárkés

Vágóeszköz: A búvár fontos biztonsági felszerelési tárgya. Lehet kés, kötélvágó, olló vagy bármi más. Mindenki az elképzelésének megfelelőt kiválasztva gondoskodhat arról, hogy beakadás esetén ki tudja magát vágni. Általában zsebben, hevederzeten vagy valahová (láb, kar, mellény) felrögzítve viszi a búvár magával. Kötelező vagy erősen javasolt felszerelési tárgy. Ez is egy „búvárvallás”, hogy melyik a legjobb…

Búvárlámpa

Lámpa: A nagyobb mélységben a valódi színek megtekintéséhez illetve az üregekbe való bepillantáshoz elengedhetetlenül fontos nappali merülések esetén is. Éjszakai merülésen meg ugyebár… Én ezt is a kötelező, de legalábbis az erősen javasolt felszerelési tárgyak körébe sorolom. Tárolható zsebben, vagy a hevederzetre felfogatva gumival és karabínerrel a mell D-gyűrűre. Lámpa ügyben is készült már egy tesztünk.

Egyéb jelzőberendezések: Síp, tükör, különböző fények (részben összefügg a lámpával). Bizonyos oktatási rendszerek egyenesen a kötelező felszerelési tárgyak közé sorolják (például UEF a felszíni jelzősípot), mások nem. Ezeket hordhatjuk zsebben, vagy ízlés szerint valahová felakasztva.

Wetnotes, írótábla: Vannak olyan búvárok, akik a rekreációs merülésekre is hordanak ilyen eszközöket egyszerűen azért, mert feljegyzeteltek valamilyen fontos információkat a breafing-en vagy kézjelzéssel nehezen átadható, hosszabb információt akar közölni, megbeszélni írásban a vízalatt a társaival. Zsebben érdemes hordani.

Tartalék maszk, tartalék lámpa, tartalék lebegőképességet szabályozó eszköz, stage-palack, tartalék bármi. A tartalékok kialakítása nagy mértékben biztonságosabbá teheti a búvárkodást. Ez mégis talán túlmutat a hobby búvárkodáson ahol a tartalék a merülőtárs vagy merülésvezető segítségével kezelhető. Ezért hasznos a merülőtársi rendszer amennyiben helyesen alkalmazzuk. Ha például leesik a maszk, akkor vagy felveszem a tartalék maszkot és megkeresem a leesettet, vagy merülőtársi rendszerben a társam, akin van maszk és jól lát, megkeresi nekem. Ha elromlik, kilyukad a BCD-m akkor vagy előveszem a tartalék lebegőképességet szabályozó eszközömet (praktikusan egy szelepes emelőbóját, a WING bójatartó zsebéből), vagy itt is a merülőtárs segít.

Szegedi Búvárok búvároktatás, lebegés

Egyebek: Kamera, fényképezőgép, halhatározó, tartalék műszerek (mélységmérő, tájoló, másik óra stb.) bármi. Itt aztán csak a búvár személyes gondolatai, elképzelései és igényei határozzák meg, hogy mit visz magával a merülésre. Nyilván ezek elhelyezése sok esetben kihívást jelenthet a használhatóság és a biztonságos, lógásmentes viselési terén. A fenti képen nálam van minden. Lámpák, tartalék maszk, bója, kamera, videólámpa, wetnotes, stage palack másik légzőautómata, tájoló, síp, tükör és napszemüveg! Mindennek megvan a helye.

Itt már megfigyelhető különbség.

Búvár sok felszereléssel

A Jacket típusú BCD-k általában két zsebbel rendelkeznek, a súlyintegráltak a súlyzsebet is ott tartalmazzák. A zsebek általában zippzárral zárhatók, amik kesztyűben nehezebben nyithatók. Sajnos a legtöbb esetben a Jacket a levegő egy részét is a zseb fölé, mögé fújja, így nehéz lehet elővenni az ott tárolt tárgyakat. A WING esetében lehetőség van tépőzáras zseb (kesztyűben könnyebb nyitni, zárni) felfűzésére a derékhevederre, úgy elhelyezve, ahogy és ahol kényelmes és a lufi töltöttségi állapotától függetlenül könnyű a zsebben elhelyezett tárgyak elővétele.

A D-gyűrűk anyagát és elhelyezését a gyárban szabják meg, nem biztos, hogy alkalmas helyre kerül és ha műanyag, akkor könnyebben eltörhet. A WING esetében a D-gyűrű helye a búvár által szabályozható és a testarányainak, kényelmének megfelelően tetszőleges helyre helyezhető mindkét oldalon a mellhevederen. A derékhevederen a nyomásmérő vagy egyéb beakasztani kívánt tárgy számára fenntartott D-gyűrű is tetszőlegesen állítható. Általában az ágyékhevederen is vannak D-gyűrűk Scooter, Stage palack vagy emelőbója használathoz, de ezek már túlmutatnak a rekreációs búvárkodáson és amiatt a Jacket stílusú BCD-k ilyeneket nem tartalmaznak.

Wing: 1
Jacket: 0

Értékelés Wing vs Jacket

Itt tulajdonképpen véget is érhetne a teszt, hiszen a hobby célú búvárkodásról van szó. Az eredmény a következő:

Wing: 4
Jacket: 2

Kimondhatjuk tehát, hogy a rekreációs búvárkodásban a Wing típusú BCD alkalmasabb, jobb, mint a Jacket típusú BCD.

Új kihívások, továbblépés

Van még egy kategóriánk, ami azért kapott létjogosultságot ebben a tesztben, mert a búvár általában keresi az új kihívásokat, keresi a továbblépés lehetőségét, az ismeretlen területeke felfedezését. Ezek előbb-utóbb elvezetik a több palackos merüléshez, a dekompressziós merülésekhez, a zárt téri, mély, vagy solo merülésekhez, vagy a hosszú tömlős rendszer használatához. Az ilyen merülésekre a Jacket típusú BCD egyértelműen nem alkalmas. Tehát ha valaki bármilyen irányban tovább szeretne lépni, a felszerelése nem tudja majd kielégíteni azokat az igényeket amiket azok a kihívások támasztanak. Akkor Winget fog vásárolni és eladja a Jacket típusú BCD-jét.

Álljon itt egy videó azoknak, akik szeretnék tudni, hogy hogyan kell a hevederzetet a háttámlába fűzni, valamint az egyéb kiegészítőket felszerelni és a testméretünkhöz beállítani a rendszert. Mi mindkét oldalon fixre állítjuk a derékhevedert, a videóban egy csúszós megoldás látható.

Wing vs Jacket videós teszt

A súlyozás, egyensúly, lebegés, filmezés témakörében is elég fontos kérdés a megfelelő vagy megfelelőbb felszerelés kiválasztása. A videós teszt ezt a kérdést járja kicsit körül.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top