Színek elnyelődése a víz alatt

A színek elnyelődése jelenségét mindenki megtapasztalja, aki búvárkodik. Ezt a témát járjuk körbe kicsit részletesebben. A búvártanfolyamon említésre kerül. A sok új ismeretanyag mellett nem kap elég figyelmet, pedig emiatt mondom mindig a kezdő búvároknak, hogy bőven elég a 20 méteres mélység. Sőt legszívesebben 2-4 méteren szeretek pancsolni, amikor filmezek, hiszen ott a legszebb minden. Nézzük meg közelebbről.

Napoleonhal

Azt látjuk minden merülésen, hogy a felszín közelében a korallok és a halak színesek, pompásak. Ragyog a napfény, gyönyörű a zátony.

Búvár koralzátony mellett

Aztán ahogy merülünk lejjebb akkor már nem annyira vibrálóan színpompás. Pedig a nap ugyanúgy ragyog.

Elphinstone szarkofag

Ilyenkor jön jól a lámpa még nappali merülésen is!

Búvár lámpával

A jó (vagy fotósoknak, kamerásoknak rossz) hír, hogy a szemünkkel szebbnek látjuk. Az agyunk a felszín közelében szerzett tapasztalatok alapján kicsit kiszinezi nekünk a látványt. Persze a fenti színpompát nem meri odavarázsolni, de a fotókon látottakhoz képest sokkal színesebb. A legjobb megoldás mégis a lámpa.

Sugarak hullámhosszai

Fény összetevői

A fehér fény különböző hullámhosszú komponensből áll, melyeket egy prizmával láthatóvá tehetünk. Ez a szivárvány. A nedves, vizes határfelület egy prizma.

Fénybontás prizmával

Színek elnyelődése a mélységgel

A víz a hullámhosszuk alapján nyeli el a színeket kezdve a nagyobbtól a kisebb felé. Először tehát a vöröset, majd a narancsot és így tovább. Ötven méteren minden szürkéskék.

Színek elnyelődése vízalatt búvármerülés

Aki tehát nagyobb mélységben is szeretne pompás színeket látni búvárkodás közben, annak mindenképpen javasolt lámpa használata.

A videó jól mutatja a színek elnyelődését a különböző mélységekben. A határfelületeken (légkör-vízfelület és viz-maszk lencse) megtörő fény miatt látszanak körülbelül harmadával közelebbinek és nagyobbnak a tárgyak a víz alatt. 

További érdekes és hasznos videós tartalmat találsz a Youtube csatornámon. Kérlek iratkozz fel.

Búvároktatás, búvártanfolyam

Természetesen a fenti témát és a többi búvárkodással kapcsolatos fontos információkat részletesen átbeszéljük a búvártanfolyamainkon. Mivel ez egy hatalmas tudásanyag, a túráinkon a szakmai beszélgetések során is megvitatjuk. Fotós, videós búvárok hozzáteszik a saját tapasztalataikat. Általában kialakul egy kis vita is a különböző vallások között. Ilyen hittételek a lámpa vagy szűrő, automata vagy manuális fehér egyensúly és hasonlók. A búvároktatás, búvártanfolyam menüpontban további részleteket találsz.

A Blog bejegyzésben szereplő tudásanyag semmiképpen sem helyettesíti a búvártanfolyamot. Kérlek ezeket az írásokat kiegészítésként, érdekes fókuszpontként olvasd. 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top