Felszíni jelzőbója

Felszíni jelzőbója felengedése

Ha már jól megy a lebegés, akkor lehet gyakorolni a ráépülő tevékenységeket. Ilyenkor derül ki, hogy tényleg megy-e …

jelzőbója Szegedi Búvárok

SMB Surface Marker Buoy Felszíni jelzőbója. A képen nem az van. Hasonló, de azon nincsen gyorsleeresztő szelep. Nem is kell, mert a felszínen felfújjuk és jelzünk vele. A DSMB-t (Delay=Késleltetett), ami a képen van, a víz alól indítjuk. Erre kell a gyorsleeresztő szelep, hiszen ahogy tágul a levegő a felengedés során, szükséges valahová távoznia, hogy ne szakadjon szét a bója. 

Pont ezért késleltetett. A víz alól engedjük fel a felszínre, tehát a „felszínisége” késleltetést szenved, hiszen először a vízalatt van. Ebből a zárt rendszerűt gondoljuk jobbnak, orsóval és double-enderrel (mindkét végén kampózár).

Orsó, double ender

Jelzőbója. Mire használjuk?

A bója az egyik alapvető eszközünk arra, hogy jelezzünk a felszínnek, hogy itt vagyunk, élünk, dekózunk vagy safety stop-ot tartunk. Legtöbbször miközben mi a biztonsági megállót tartjuk, a felengedett bója alatt a csónak, vagy hajó észlelve a felszínről bennünket szépen odaáll és amikor végeztünk felvesz bennünket. Bója felszíni jelzés adására is alkalmas. Elméletileg a helyes felbocsátás módja:

1: Lebegés mondjuk 5 méteren
2: Bója előszedése a zsebből
3. Double Ender leakasztása, elhelyezése a jobb D gyűrűn
4. Bója kinyitása
5: Bója felfújása
6: Feltekintés, hogy ha elengedem lesz-e baj
7: Felengedés
8: Double Ender-el rögzítés
9: Lebegés tovább kicsit húzva a bóját, hogy a vége függőleges legyen.

A bója kezelése fontos része a kezdő és a haladó búvártanfolyamoknak egyaránt, valamint végzett búvárként is rendszeresen gyakoroljuk.

Nézzük, hogy megy egy profinak és egy hobbybúvárnak…

Miért pont ez a bója?

Erre két gyors válasz is létezik. Az egyik, hogy a felszínen integetni is tudunk vele. A másik pedig az, hogy akár a fenék felett lebegve is fel lehet engedni. Ha bővebben is érdekel a téma, iratkozz be egy búvártanfolyamra vagy gyere el egy medencés rendezvényünkre vagy búvártúránkra. 

A jelzőbója rendkívül fontos biztonsági eszköz. A vízalól tudsz jelezni a felszínnek, hogy hol vagy . A felszínen tudsz vele jelezni, ha messzebb sodródtál. Hidd el, a fejed nem látszik a hullámzásban. Este, lámpával alulról megvilágítva tuti észrevesznek. Hol tudsz venni? Én a Divex-et javaslom.

Ha nem csak a jelzőbója videó érdekel, akkor látogasd meg, és iratkozz fel youtube csatornámra.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top