Haladó búvártechnikák

Mik ezek a haladó búvártechnikák? Miért foglalkozunk ezzel a témával? Hova vezet ez az irány a rekreációs búvárkodásban és mire jó? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik ez a bejegyzés.

Barrakuda pózol kis mélységben.

Akik találkoztak már wing-ben, hosszú tömlővel merülő búvárral a rekreációs búvárkodásban, azt gondolhatták, hogy ők technikai búvárok. Ez nem így van. Igaz ugyan, hogy ez a felszerelés konfiguráció a technikai búvárkodásban, azon belül is a barlangi merülések során alakult ki, mégsem csak a technikai búvárok használják. A haladó búvártechnikák a rekreációs búvároké is!

Hogyan alakult ki?

Gondoltál már arra, hogy miért más a felszerelése a technikai búvároknak? Azért, mert minden ami nem szolgálta száz százalékosan a teljesítményt, azt kidobták. Egész egyszerűen elfogadhatatlan, hogy eltörjön egy műanyag csat egy barlangban, vagy mélyen a tengerben. Ez életveszélyes. Így alapjaitól kezdve felépítettek egy strapabíró, megbízható rendszert, eljárásokat. Ennek a neve a DIR. Erről egy másik bejegyzésben bővebben is olvashatsz. 

Cenotes

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha a technikai búvárkodásban jó, akkor a rekreációsban nem? Dehogynem! Sőt! Az előnyök nagy részét élvezheted a merüléseid során, nem kell technikai búvárnak lenned. 

A haladó búvártechnikák előnyei

A wing használatának rengeteg előnye van. Előszöris az optimális súlyelosztás, trim beálltásának  a lehetősége, mely az alapja a mozdulatlan vízszintes lebegésnek, ami elengedhetetlen a magas szintű uszonyozási technikákhoz. A hosszú tömlős rendszer használata áramvonalasabb, nincsenek lógó, kiálló tömlők, melyek elakadhatnak. A zsebek használhatók mindig. Ez természetes elvárás, mégse valósul meg mindig maradéktalanul a hagyományos jacket típusú BCD használata esetén. Készült egy Blog bejegyzés korábban a két féle BCD összehasonlításáról, olvasd el azt is.

Rekreációs búvárként új lehetőségek felé

A legjobb talán az, hogy ha ezzel a konfigurációval merülsz, hogy nem okoz problémát, ha lépni szeretnél egy kicsit tovább. Akasztanál egy másik palackot magadra a merülési idő növeléséhez, vagy a dekompressziós idő csökkentésére? Használnál vízalatti vontatót, vagy eljönnél velünk egy intro merülésre a Molnár János barlangba? Ezekhez nem kell technikai búvárrá válnod, ha nem szeretnél. Maradhatsz rekreációs búvár, de használhatsz „technikai” felszerelést, ha megismered a szabályokat. Ebbe a világba vezet a haladó búvártechnikák CMAS szakbúvár tanfolyam.  A következő videó ad egy kis ízelítőt arról, hogy milyen az első benyomása egy tapasztalt búvárnak erről a rendszerről.

Jelentkezz, végezd el a Haladó Búvártechnikák tanfolyamot és tágítsd ki a lehetőségeidet a különböző merülések felé. Nem kell technikai búvárnak lenned, de élvezheted a tudás és a felszerelés adta előnyöket. Például meglátogathatsz ilyen különleges helyeket:

Akár többször is! Lásd a következő videót. Kattints a gombra! Pont ez a lényeg. Nem kell technikai búvárnak lenned, nem kell barlangi búvárnak lenned. Ha jól merülsz és ismered a felszerelésben rejlő lehetőségeket és tudod kezelni, megmerülheted ezeket a helyeket is! 

Csatlakozz a rekreációs búvárok Elit Klubjába! Légy Te is Haladó Búvártechnikák Szakbúvár!

Haladó Búvártechnikák Szakbúvár minősítés
Haladó vúvártechnikák kártya

Haladó Búvártechnikák képzési program

A szakbúvár tanfolyam során a következőket tanulod meg és mutatod majd be:

– A biztonságos merülési technikákban való jártasság bemutatása, beleértve a merülés előtti előkészületeket, vízben végzett tevékenységeket és a merülés utáni kiértékelést.

– A merülőpár / csoport fizikai helyzetének ismerete, előírásai, jelzései merülőpár / csoport rendszerben; a biztonságra való törekvés, kommunikáció hatékonysága, megfelelő reakciók.

– Megfelelő és előírt módon légzőgáz átadása gázelfogyás esetén a társ részére.

– Legalább háromféle, felkavarodásra hajlamos és / vagy iszapos környezetben alkalmazható uszonyozási mód magabiztos bemutatása; a tanulóknak hatékony hátrafelé uszonyozást kell bemutatniuk.

– Elvárható, kielégítő, biztonságos és felelősségteljes viselkedés a teljes oktatás folyamán.

– Kötélorsó segítségével felszíni jelzőbója eredményes felengedése.

– A víz alatti kommunikációban való jártasság bemutatása, ideértve a fényjelzéseket is.

– Az alapvető felszerelés elrendezésében való jártasság bemutatása, illetve a CMAS felszerelés elrendezési elv megértése.

– Pánikmentes úszás bemutatása maszk nélkül.

– Jó lebegőképesség és testtartás bemutatása, különös tekintettel a nyílt vízi gyakorlás és a gyakorlatok során.

– A következő nyílt vízi készségek megfelelő szintű elsajátítása: maszkürítés, maszk levétele és újra felhelyezése, a légzőautomata kivétele szájból és cseréje, a hosszú tömlő elrendezése.

– Biztonságos lemerülési és felemelkedési eljárások bemutatása.

– Stage palack használata.

A következő videó egy kis bepillantást nyújt egy ilyen tanfolyamba. 

Lépj velünk magasabb szinre! Keress bármelyik elérhetőségünkön!

2 thoughts on “Haladó búvártechnikák”

  1. Kezdő búvárként már lehetőségem volt kipröbálni a winget, majd később a hosszútömlős rendszert. Azonnal egyértelmű volt a különbség a jacket és a wing között. A trim beállítása többé nem okozott gondot, kényelmes, nagyobb biztonságot nyújt az ágyékheveder használatával, a zseb kényelmesen elérhető és mindig akadálytalanul használható.
    A hosszútömlős rendszerről én is azt gondoltam, hogy nem nekem való, viszont a használata után már nem szívesen térnék vissza a rövid tömlőhöz. Okos megoldás, nekem nagyobb biztonságot jelent. Az ilyen okosságok a víz alatt rengeteget számítanak, pont, mint mondjuk egy automata váltó egy rohangálós autóban. Több figyelmet tudsz fordítani a forgalomra, jelen esetben pedig a búvárkodásra, annak örömeire.
    Ha van lehetőséged, próbáld ki ezeket. Minden tapasztalattal gazdagabbak leszünk.
    Szép merüléseket! 🙂

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top