Alap gyakorlatok

Alapgyakorlatok. Van néhány olyan gyakorlat, amit érdemes magas szintre fejleszteni. Nem azért, hogy meg tudjuk csinálni. Nem ez a cél. A gyakorlatok egy út, melyen keresztül magasabb szintre fejlődünk. És ez már fontos cél! Akkor könnyebben tudunk filmezni, megállni egy szűk átjáróban, visszatolatni, légzőautomatával bármit tenni. Ha jó az egyensúly, tudunk vízszintesen lebegni mozdulatlanul. Csökken a stressz, a levegőfogyasztás és összességében jobban élvezzük a merülést. Ez a valódi oka a gyakorlásnak! 

Alapgyakorlatok Szegedi Búvárok

A Basic Five, az öt alapgyakorlat. Azért gyakoroljuk, hogy ne okozzon problémát ha kirúgják a szádból az automatát, leverik a maszkod, vagy biztosan szabad legyen a hosszú tömlő ha szükség lenne rá. Persze hagyományos, jacket stílusú mellényben, és rövid tömlős konfigurációval is elvégezhető. A lényeg ugyanaz.

1: Elsődleges automata ki-be
2: Elsődleges automata ki, tartalék automata be, aztán vissza
3. Hosszú-tömlő ellenőrzés 
4. Maszk részleges elárasztás, víztelenítés
5: Maszk levétel, vissza

A felszereléssel kapcsolatos gyakorlatok fontos részei a kezdő és a haladó búvártanfolyamoknak egyaránt. Ezen kívül folyamatosan gyakoroljuk a medencés foglalkozásokon és a búvártúrákon is.

Nézzük meg, hogy megy egy profinak és egy hobbybúvárnak…

Ezek az alapgyakorlatok már ráépülnek egy bizonyos szintre. Újra és újra megcsináljuk, azért is, hogy az a bizonyos szint ne csökkenjen. Valójában azt szeretnénk, ha épp emelkedne. Akkor nem okoz stresszhelyzetet egy maszk véletlen elvesztése, ha valaki lerúgja. Nyugodtabbak maradunk. Ez elég fontos a vízalatt.

Felszerelés ellenőrzés

A felszereleés ellenőrzés is fontos alapgyakorlat. Általában a felszínen a társellenőrzés során megtörténik. Érdemes azonban néhány méter mélységben újra leellenőrizni magunknak mindent. Rendben van-e a hevederek, pántok, csatok, tépőzárak helyzete. A tömlők megfelelően futnak-e, nincsenek megcsavarodva. A víz alá merülés során nem mozdultak-e el, akadtak-e ki a rögzítések. Nem lóg-e a nyomásmérő, vagy más. Mennyi a légzőgáz, működik-e a computer. Ezeket néhány pillantással, mozdulattal tudjuk ellenőrizni. Ha minden rendben, jöhet egy remek merülés!

Alapgyakorlatok, párátlanítás

Persze nem kell feltétlenül megvárni, hogy lerúgják a maszkot. Sokszor magunk engedünk bele vizet. Ha párásodik, a legegyszerűbb módja a megtisztításnak az, ha beleengedünk egy kis vizet és körbelötyögtetjük. ez leviszi a párát. Kiürítjük és minden rendben. 

További információk a Búvároktatás szekcióban.

Búvárkodással, kirándulásokkal és egyéb érdekességekkel kapcsolatban látogasd meg Youtube csatornámat és kérlek iratkozz fel rá. 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top