Búvárbiztosítás

A búvárbiztosítás mindig előtérbe kerül egy-egy túra előtt. Sajnos sokan még mindig azt gondolják, hogy velük nem történik soha baleset, így nem is kötnek biztosítást. Persze tévednek. Nézzük meg miért szükséges mégis, mire figyeljünk.

Búvárbiztosítás teknős

Amikor egy búvártúrára készülünk azt tervezzük, várjuk, hogy különleges élmények várnak a vízalatt. Gyönyörű korallzátonyok, tiszta víz, a természet lenyűgöző szépsége, az élőlények mesebeli kavalkádja. Legalábbis a legtöbb búvár ezt várja. 

Korallzátony

A búvártanfolyamon mindig elmondjuk, bemutatjuk a veszélyeket is a vízalatt. Mindig nyomatékosan figyelmeztetünk mindenkit arra, hogy ne érjen hozzá semmihez. Két okból. egyrészt a saját, másrészt a természet védelme érdekében. 

Lebegés

Emiatt is helyezünk kiemelt hangsúlyt a lebegésre. Másrészt hangsúlyos szerepet kapnak a búvártanfolyamon az oktatás során a barotraumák, a dekompressziós tünetek, megbetegedés. Sokszor már együtt nevetünk a tanulókkal, és mondják, hogy „tudjuk, meghalunk”. Azért beszélünk ilyen részletesen ezekről, hogy elkerüljük a veszélyeket és a búvártúra tényleg egy csodálatos kaland legyen. 

Rák

Sajnos valami probléma mindig előfordul...

Véletlenül hozzáérsz a tűzkorallhoz, medúzához. Súlyosabb esetben tűzhalhoz, kőhalhoz. Ne adj isten nem iszol eleget, vagy alkoholos italokat fogyasztasz (ami ugye rengeteg vizet von el) és kialakulnak kisebb tünetek,  sérülések. Viszketés, búvárbolha, sebek. Ha véletlenül egy tüskésrája szúr meg, mert közel úszol hozzá és megijed, vagy gyorsabban emelkedsz valamiért, vagy visszatartod a lélegzeted emelkedés közben… amit soha nem teszel!!! 

Lebegés az aljzat fölött

De mégis előfordul minden. Akkor már komolyabb tünetek alakulnak ki. Akkor a tiszta oxigén és a sok víz fogyasztása már nem segít. Jön a mentés és kórházi kezelés. Helikopter, kamra. Ezen a ponton elszabadulnak a költségek és nagyon nem mindegy, hogy van-e búvárbiztosítás! Ha van, milyen? Ha okos vagy, van. A milyenre pedig az a válasz, hogy bízd a szakértőkre.

Két dologra mindig figyelj!

Ezt is mindig ezerszer elmondjuk a búvártanfolyamon, de egy baleset, vészhelyzet esetén válik kritikussá. Mindig a minősítésednek megfelelő merülésekre vállalkozz és legyen érvényes búvárorvosi alkalmassági igazolásod. Méghozzá egy évnél nem régebbi.  

Búvároktatás kezdő tanfolyam kártya
Búvárbiztosítás

Minden Magyarországon megkötött búvárbiztosítás feltételeiben szerepel az a kitétel, hogy akkor áll be a kártérítési kötelezettség, így valójában a biztosítási szerződés feltételeinek megfelelő biztosítási esemény, ha betartottad a Magyar Búvár Szakszövetség merülési szabályzatának pontjait. 

Az pedig azt írja elő, hogy mindig merülj a minősítésednek megfelelően és mindig legyen egy évnél nem régebbi orvosi alkalmasságid. A szabályzatot  megtalálod a búvároktatással, búvártanfolyammal foglalkozó oldalunkon pdf formátumban. Javaslom olvasd el. Az alábbi gonbra kattintva ellátogathatsz arra az oldalra.

Természetesen ha külföldön kötöd, akkor ez nem kitétel. mondjuk a DAN-nál, de az egy másik szint.

Hol kössünk búvárbiztosítást?

Ha biztosítási szakértő vagy, akkor javaslom kösd meg online. Ha nem vagy az, csak hallottad egy társadtól, hogy ő mit szokott, vagy tanácstalan vagy, bízd szakértőkre! ez nem olyan, mint a foci, vagy a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás, amihez mindenki ért, vagy az olcsóbb a jobb. Ezek különböző fedezeteket kínálnak. A saját igényeid, maga a túra és a kigészítő elemek nagymértékben befolyásolják azt, hogy melyik biztosítás lesz jó neked konkrétan arra a búvártúrára. Egy szó mint száz, bízd szakértőre! 

Évek óta sikeresen együtt dolgozom egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező Alkusz céggel, őket jó szívvel ajánlom. Tudják is, miről beszélsz, hiszen ők is búvárkodnak.

Domicil

Speciális eset, ha nálunk végzel tanfolyamot. Akkor lehetőség van a búváriskolánk DAN biztosítását igénybe venned. Erről minden tanfolyam, utazás, vizsga esetén tudsz dönteni, elmondjuk a lehetőségeket. A lényeg, hogy mindig legyen búvárbiztosításod!

Ki adhat ki egészségügyi alkalmassági igazolást?

Egyértelmű a válasz. A búvárorvos. Sokan megkerestek a Blog megszületése után, hogy ők bizony ilyesmiről nem hallottak sohasem, pedig évek óta búvárkodnak. Érdekes és számomra rendkívül elkeserítő, hogy léteznek búváriskolák ahol alkalmassági nélkül lehetséges minősítést szerezni. 

A Szegedi Búvárok Búváriskola nem ilyen. Mi betartjuk a szabványokban rögzített előírásokat hiszen az egészségünkről, az életünkről van szó! Számunkra a búvárkodás során a biztonság a legfontosabb. Szóval búvárorvos. Nem üzemorvos, háziorvos, sportorvos! Búvárorvos! Ez egy külön képzés. Beszúrok ide egy korábbi listát a végzett búvárorvosokról. Közülük válogass.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top