Lebegés

A lebegés fontosságáról…

A lebegés

A kezdő búvártanfolyam első pillanatától kezdve nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos gondolkodás megerősítésére és természet tiszteletére, a tengeri környezet megvédésére a búvárkodás során.

Szegedi Búvárok búvároktatás, lebegés

Alap készség a lebegés. Erre épül minden. A kezdő búvártanfolyam fontos része az alapok elsajátítása.

Így lehetséges kiélvezni a búvárkodást, de ami ennél is fontosabb, az, hogy lebegve nem okozunk kárt a környezetünkben. Nem avatkozunk be az ott élők mikrokozmoszába, nem törjük le a korallokat, nem verjük fel az aljzatot, így nem rontjuk a látótávolságot. Ez mondjuk egy roncsba, üregbe sokadikként bejutva lehet igazán kellemetlen, de filmezés közben is kívánatos a jó látótávolság megőrzése.

Szoktuk a rendszeresen szervezett medencés foglalkozások alkalmával gyakorolni, általában összekötve valamilyen gyakorlattal, és próbálunk mindent lebegve gyakorolni, sohasem térdelve! Ez segít a helyes súlyozás beállításában is.

A fentieket támasztja alá az alábbi videó az egyik túránkról. Lebegés barlangban az aljzat közelében, de a legszebb az utolsó jelenet, ahol szinte el se fér a búvár a sekély vízben, de mégis az aljzat felett lebeg.

További érdekes tartalmakat találhatsz a többi aloldalon, különösen a Búvároktatás szekcióban.

Búvárkodással, kirándulásokkal és egyéb érdekességekkel kapcsolatban látogasd meg Youtube csatornámat és kérlek iratkozz fel rá. 

2 thoughts on “Lebegés”

  1. Lebegés közben nem kell semmilyen mozgást végezni azért, hogy ott maradjunk, ahol szeretnénk lenni. Sokkal kényelmesebb, mint folyamatosan uszonyozni, és néhány komoly próbálkozás után megtanulható. Először a mellénnyel, wing-gel gépészkedtem, de most már kevesebbet fújok a wing-be, és lassan kezdek ráérezni a tüdőben tárolt levegő használatára a lebegéshez. Tudatos jelenlétet igényel a búvárkodás, érdemes minél nyugodtabb belső körülményt teremteni, hogy annál inkább tudjuk élvezni a csodát körülöttünk. Jó gyakorlást! 🙂

    1. Ehhez elengedhetetlenül fontos a trim beállítása. Erre is érdemes megfelelő időt szakítani, hiszen enélkül nem fog menni. Természetesen mindig elegendő figyelmet fordítunk erre is.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top