NITROX szakbúvár

A NITROX szakbúvár tanfolyam elvégzésével lehetőséget kapsz maximum 40%-os oxigéntartalmú gázkeveréket használni a merüléseid során. Ez a légzőgáz az átlagos 20-30 méteres merülések során sokkal kedvezőbb, mint a levegő. Nézzük meg miért. Gyere, tarts velünk!

nitrox szakbúvár

Egy kis emlékeztető

A légköri levegő 21% oxigént, 78% nitrogént és 1% egyéb gázokat (főleg argont és széndioxidot) tartalmaz. Ezt töltjük a palackba és lélegezzük a merülés során, amikor sűrített levegővel merülünk.

Levegő összetétele

A kezdő búvártanfolyamon megismertük a magas parciális nyomású, valamint  a beoldódott nitrogén által okozott problémákat. Fejfájás, fáradtság, nitrogén narkózis és a különböző dekompressziós tünetek. Megtanultuk ezeket felismerni, elkerülni, kezelni. Képzeld el, hogy milyen jó lenne, ha csökkentenénk a nitrogén részarányát a légzőgázban. Akkor kevesebb oldódna be a szervezetünkbe a merülés során, és a problémák is csökkennének.

Pontosan erre készít fel a NITROX szakbúvár tanfolyam!

A NITROX ugyanis egy olyan légzőgáz keverék, amelyben csökkentették a nitrogén részarányát és növelték az oxigénét. Emiatt a teljes becsületes neve Enriched Air Nitrox (EAN). Magyarul dúsított levegő nitrox. Az oxigén van dúsítva benne a nitrogén kárára. Az EAN kifejezés után feltüntetett szám mutatja, hogy hány százalék az oxigén részaránya. Vannak elterjedt keverékek, melyeket szívesen használnak. Ilyen például a 32% oxigént tartalmazó EAN32-es, vagy a 36% oxigént tartalmazó EAN36-os.

Elterjedt nitrox keverékek

Nitrox használata során az egyszerűség kedvéért az egyéb gázokkal nem számolunk. Úgy vesszük, hogy az oxigénen kívül csak nitrogén van a gázkeverékben. 

A merülés során a kevesebb nitrogén terhelés miatt sokkal jobb Nitrox-al merülni. Fokozottan figyelni kell viszont az oxigén megnövekedett részarányából eredő problémákra. Igen, az oxigént is túl lehet adagolni és az sem jó. Természetesen a veszélyeket, eljárásokat, szabályokat megismerve a problémák kiküszöbölhetők. Emiatt szükséges szakbúvár tanfolyamot végezni, ha gázkeverékkel szeretnél merülni. 

CMAS Nitrox kártya

Mik a NITROX használatának előnyei?

  • Hosszabb No-Deco fenékidő
  • Dekompressziós merülés esetén rövidebb megállók
  • Alacsonyabb, vagy nincs narkotikus hatás
  • Rövidebb felszíni idő után kevesebb maradék nitrogén
  • Kevésbé fáradt búvár a merülés után
  • Az esetlegesen bekövetkező dekompressziós probléma kisebb

Ezek nagyon komoly előnyök, így minden búvárnak javasolt a NITROX használata.

CMAS logo

Gyere, végezd el nálunk a CMAS Nitrox szakbúvár tanfolyamot és élvezd a gázkeverék adta előnyöket! Keress bennünket bármelyik elérhetőségünkön.

CMAS Nitrox szakbúvár tanfolyam

Ha érdekel a gázok beoldódása, olvasd el a Deep Stop RGBM-ről szóló írásunkat is. 

Készült ebben a témában egy videó is, tekintsd meg azt is.

Ha a Nitrox Szakbúvár tanfolyammal kapcsolatos videón kívül más búvárkodással összefüggő tartalom is érdekel, akkor iratkozz fel a Youtube csatornámra

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top